Millainen on tulevaisuuden kirjanpitäjän työ? Digitalisoituminen muuttaa vauhdilla myös kirjanpitoalaa. Aineistot sähköistyvät, ja tulevaisuudessa kirjanpitäjät tarvitsevat uusia taitoja. Rantalaisella ei pelätä muutoksia, vaan uudistuksia on lähdetty viemään rohkeasti eteenpäin. Samalla huolehditaan siitä, että kukaan ei jää muutosten kanssa yksin.

Maailman sähköistyminen ja digitalisaatio muuttavat kaikkia toimialoja, ja muutokset eivät ole aina helppoja. Rantalaisella ollaan alusta lähtien haluttu varmistaa, että kukaan ei jää yksin, vaikka toimialalla tehdäänkin suuria loikkia digitalisaatioon. Rantalaisen muutos- ja integraatiopäällikkö  Toni Hovinen kuvaa maailman muuttumisen mukanaan tuomia haasteita: “On harvinaista löytää ihminen, jolla on samaan aikaan äärimmäisen hyvää talousosaamista mutta myös hyvää IT- ja ohjelmisto-osaamista. Nämä taidot eivät ole kovin tyypillinen yhdistelmä.”

Onneksi kenenkään ei tarvitsekaan olla samaan aikaan taloushallinnon huippuammattilainen sekä superkoodari. Rantalaisella arvostetaan kokeneiden taloushallinnon osaajien ammattitaitoa ja heitä ei olla väkisin tunkemassa koodarin muottiin. Samaan aikaan on kuitenkin tosiasia, että toimialan muutos vaatii tottumista uusiin sähköisiin toimintatapoihin, joihin vaikuttaa myös kirjanpitäjän työ. Rantalaisella ollaan päätetty, että kukaan ei jää uudistusten kanssa yksin, vaan jokainen työntekijä opastetaan sulavasti digitalisaation maailmaan.

Toni Hovinen on työskennellyt Rantalaisella monipuolisesti eri tehtävissä. Nyt hän on jättämässä palvelupäällikön tehtävät ja aloittaa kesäkuun alusta lähtien Rantalainen Yhtiöiden muutos- ja integraatiopäällikkönä.

Tulevaisuudessa koneet hoitavat rutiinit ja kirjanpitäjän tehtävät keskittyvät vaativimpiin asioihin

Miksi muutoksia ja digitalisaatioon hoputtamista ylipäänsä tarvitaan? Asiakkaat toimittavat aineistonsa yhä useammin sähköisessä muodossa. Sähköiset aineistot puolestaan nopeuttavat työtä ja vähentävät virheitä. Kun ainesto tulee suoraan asiakkaan myyntilaskutus- tai projektinhallintaohjelmasta, välistä jää näpyttelyä pois, jolloin myös inhimilliset näppäilyvirheet vähenevät. Koneiden hoitaessa ihmisten puolesta enemmän rutiinitehtäviä ammattilaisille jää enemmän aikaa vaativimpiin tehtäviin. Loikka sähköisiin toimitatapoihin ei ole kuitenkaan niin valtava, kuin voisi kuvitella. Jo nykyisin käytössä olevissa ohjelmistoissa ja järjestelmissä on paljon vielä hyödyntämätöntä potentiaalia, jota paremmin käyttöön ottamalla voidaan digitalisoida työtä. Tutustu Rantalaisen kirjanpitopalveluihin.

Paljon koulutusta, mutta ei luokkahuoneissa luennointia – Koulutukset viedään työpisteille

Rantalaisella on kehitetty henkilöstön digiosaamisen parantamiseen malli, jossa työtoverit opettavat toisiaan. Kouluttajat kiertävät ihmisten työpisteillä ja näyttävät konkreettisesti, miten ohjelmia ja järjestelmiä voi käyttää paremmin. Rantalaisella ajatellaan, että yhdessä työpisteiden äärellä opetteleminen toimii paremmin kuin pelkkä luokkahuoneissa luennointi.

Koulutuksia ei kuitenkaan järjestetä pelkästään ohjelmistojen käyttöön ja sähköisiin toimintapoihin liittyen. Rantalaisella arvostetaan jatkuvaa kehittymistä, ja koulutuksia pidetään laidasta laitaan eri aiheista. Puhtaasti ammattitaidon kehittämiseen tähtäävien koulutusten lisäksi Rantalaisella opetellaan yhdessä muun muassa pohtimaan omaa kehittymistä ja valmiutta muutoksiin sekä sitä, miten työhyvinvointi parantuisi.

Kirjanpitäjänä Rantalaisella työskentelevä Anu Mustonen kiittelee koulutuksia. “Meillä pidetään yleensäkin työntekijöistä todella hyvää huolta. On erilaisia kulttuuri- ja liikuntamahdollisuuksia, ja koulutuksia on ihan älyttömästi. Kaikki koulutukset ovat olleet todella laadukkaita”, Anu sanoo.

Kirjanpitäjänä kaksi vuotta Rantalaisella työskennellyt Anu Mustonen on ollut tyytyväinen talossa järjestettyjen koulutusten laadukkuuteen.

Anu vaihtoi pienemmästä tilitoimistosta Rantalaiselle – “Joustavuus on isossa toimistossa omaa luokkaansa”

Anu Mustonen on työskennellut kirjanpitoalalla seitsemän vuotta. Viimeiset kaksi vuotta hän on ollut kirjanpitäjänä Rantalaisella Lahden toimistossa, jonne hän vaihtoi työpaikkaa pienemmästä toimistosta. Anu on ollut tyytyväinen ison talon mukanaan tuomiin mahdollisuuksiin, joista yhdeksi hän mainitsee joustavuuden. Joustavuus ilmenee monella eri tavalla. Aiemmalla työpaikallaan Anulla ei esimerkiksi ollut mahdollisuutta liukuvaan työaikaan, mutta Rantalaisella hän hyödyntää tätä mahdollisuutta usein. “Keväällä tulee usein tehtyä ylitöitä, jolloin kesällä voi lähteä aurinkoisena päivänä vähän aikaisemmin kotiin, mikä on kiva. Myös omien menojen suunnittelu on helpompaa, kun työaika joustaa”, Anu sanoo. Anu arvostaa myös sitä, että joissain tilanteissa Rantalaisella on mahdollisuus tehdä töitä etänä. Joustavuus näkyy myös siinä, että jos joku työntekijä sairastuu, ei toimistossa olla heti pulassa. Isossa talossa riittää väkeä paikkaamaan, jos joku sairastuu tai tarvitsee apua kiireessä.

Anu kertoo nauttivansa isossa toimistossa myös siitä, että työpaikalla ei ole liian hiljaista, vaan hän tapaa paljon erilaisia ihmisiä päivän aikana. Talossa on paljon osaamista taloushallinnon eri aloilta, joten aina on saatavilla apua, jos ei osaa itse ratkaista jotain tapausta. Anun mukaan ilmapiiri Lahden toimistolla on sellainen, että voi huoletta pelmahtaa työkaverin työpisteelle ja pyytää neuvomaan. Kaikki auttavat ja tsemppaavat parhaansa mukaan toisiaan.

Monipuolisia uramahdollisuuksia: “Paljon pystyy itse vaikuttamaan siihen, millaiseksi tulevaisuus Rantalaisella muotoutuu”

Lahden toimistossa asiakkaita on yli 1500, ja näin laajaan asiakaskuntaan mahtuu paljon erilaisia yrityksiä, joista jokaisella on omat erityispiirteensä. Anu kertoo pitävänsä työstään juuri siksi, että se antaa koko ajan uusia haasteita ja vaihtelua. Eri asiakkaiden tapauksia ei voi hoitaa samalla tavalla, ja eteen tulee aina jotain, josta oppii uutta. “Olen ollut alalla seitsemän vuotta, ja edelleen minulla on vaikka kuinka paljon opittavaa”, Anu sanoo. Toni kertoo, että Rantalaisella on ison asiakaskunnan ansiosta mahdollisuus muokata jokaisen työtehtäviä niin, että saa sellaisia asiakkaita, joihin oma osaaminen ja kiinnostus sopii parhaiten.

Iso toimisto tarjoaa myös monenlaisia uramahdollisuuksia. Jos vaikka huomaa, että palkanlaskenta onkin enemmän oma juttu kuin kirjanpitäjän työ, niin uusiin tehtäviin voi vaihtaa ilman, että täytyy samalla vaihtaa työpaikkaa. Lahden toimiston toimitusjohtaja Emma Joki kertaa uramahdollisuuksia, joita Rantalaiselle tulevalla kirjanpitäjllä on edessään: “On mahdollista pätevöityä taloushallinnon asiantuntijana tai toimia laaja-alaisena asiantuntijana konsultoiden asiakkaita ja työtovereita erikoiskysymyksissä.” Myös esimieheksi eteneminen on yksi mahdollinen urapolku. “Hyvin paljon pystyy itse vaikuttamaan siihen, millaiseksi tulevaisuus täällä Rantalaisella muotoutuu”, Emma tiivistää.

Kirjanpitäjä voi pätevöityä laaja-alaiseksi asiantuntijaksi, joka konsultoi asiakkaita ja työtovereita erikoiskysymyksissä, kertoo Emma Joki.

Rantalaiselle töihin tulevaa kirjanpitäjää odottavat monipuoliset uramahdollisuudet, kertoo Lahden toimiston toimitusjohtaja Emma Joki. Kesäkuusta alkaen Emma aloittaa myös Rantalainen Yhtiöiden Itä-Suomen operatiivisena johtajana.

**

Haluatko olla mukana etujoukoissa, kun kirjanpitoala sähköistyy ja kehittyy? Kiinnostavatko monipuoliset uramahdollisuudet taloushallinnon alalla? Tule töihin Rantalaiselle! Tutustu kirjanpitäjän avoimiin työpaikkoihin tästä.

Duunitorin julkaisema artikkeli. Löydät alkuperäisen artikkelin tästä linkistä.

 

Ota yhteyttä