Aloittava yrittäjä kohtaa tärkeän päätöksen tilitoimiston valinnasta. Päätöstä ei kannata tehdä kiireessä ja hutiloiden, jotta toimistoa ei tarvitse heti vaihtaa ja vältyt ongelmilta. Vastuu kirjanpidosta on loppukädessä yrittäjällä, joten valitse toimisto, johon luotat.

Tarvitsenko tilitoimistoa?

Mietitkö vielä, että entä jos tekisinkin itse? Se ei ole suositeltavaa, vaan kirjanpito kannattaa antaa heti alusta asti ammattilaisten hoidettavaksi. Säästät paljon aikaa ja vaivaa, ja saat myös apua kaikkiin kysymyksiisi, joihin et välttämättä itse löytäisi netistä vastausta tai löytämäsi tieto voi olla virheellistä.

Tilitoimisto hoitaa kaikki pakolliset ilmoitukset puolestasi ajallaan. Verottajalle on esimerkiksi annettava kuukausittain ilmoitus arvonlisäverosta ja vuosittain ilmoituksia on toimitettava muun muassa eri viranomaisille ja vakuutusyhtiölle.

Jos kuitenkin päätät lähteä tekemään kirjanpitoasi itse, tulee todennäköisesti vastaan tilanne, että tilinpäätöksen tai veroilmoituksen teko ei onnistukaan omillaan. Kun käännyt tässä kohtaa tilitoimiston puoleen, on sen tehtävä kirjanpito uudestaan voidakseen laatia ilmoitukset. Hinta on todennäköisesti sama, kuin jos olisit ottanut toimiston alun alkaen kumppaniksesi, ja kirjanpitoon käyttämäsi aika ja päänvaiva oli turhaa.

Vinkit tilitoimiston valintaan

Tilitoimistoa valittaessa kannattaa käydä tapaamassa useampaa, jotta löydät sinulle sopivimman yhteistyökumppanin. On tärkeää, että henkilökemiat kohtaavat ja tilitoimisto pystyy selittämään asiat sinulle niin, että ymmärrät ne. Asiat hoituvat nykyään pitkälti sähköisesti, mutta mieti, haluatko myös henkilökohtaista palvelua, jolloin toimiston sijainnilla on suurempi merkitys.

Valintaa punnitessasi ota lisäksi huomioon, onko tilitoimisto auktorisoitu ja Taloushallintoliiton jäsentoimisto. Voit kysyä suositteluja tilitoimiston nykyisiltä asiakkailta, ja kysellä tutuilta yrittäjiltä. Tee kuitenkin lopullinen päätös omien tarpeidesi mukaan.

Peruspalvelujen hinnoissa ei ole yleensä kovin suuria eroja. Aloituskustannukset ovat muutamia satoja euroja ja kuukausikustannukset riippuvat yrityksen tapahtumamääristä. Pienellä yrityksellä kirjanpidon, lakisääteisten ilmoitusten, palkkalaskennan, tilinpäätöksen ja veroilmoituksen hoitaminen kustantaa yleensä 100-200 euroa kuukaudessa. Pelkkää hintalappua ei kannata tuijottaa, vaan etsiä toimisto, joka tarjoaa tarvitsemasi palvelut sopivalla hinta-laatusuhteella.

Käy katsomassa myös Vihaisen Talouspäällikön Juha-Matti Sivulan haastattelu, jossa hän jakaa 5 vinkkiä tilitoimistoista: https://www.youtube.com/watch?v=KJc1f9OCh2o&feature=youtu.be.