Kaukana ovat ajat, kun kaikki laskut lähetettiin kirjeinä ja toimistot lainehtivat kuittipinoja. Vai ovatko? Aika monessa yrityksessä tuo on vielä arkipäivää. Sähköinen taloushallinto on kuitenkin viime vuosina mullistanut alaa laajalti, ja muutoksia on odotettavissa myös jatkossa. Sähköisen taloushallinnon mukanaan tuomien uusien työvälineiden avulla voidaan taloushallintoa hoitaa huomattavasti aikaisempaa tehokkaammin.

Mitä on sähköinen taloushallinto?

Sähköisellä taloushallinnolla tarkoitetaan käytännössä sitä, että entiset paperilaskut ovatkin sähköisiä ja rutiinitehtäviä hoitaa yhä enemmän tietokone. Nykyaikaista taloushallintoa voidaan hoitaa kaikkialla, missä vain internet-yhteys toimii. Sähköisen taloushallinnon avulla toiminta tehostuu ja yritysten kustannukset voivat pienentyä. Sähköinen taloushallinto poistaa päällekkäisiä työvaiheita – samoja tietoja ei enää syötetä montaa kertaa eri paikkoihin.

Miten sähköinen taloushallinto helpottaa yrityksen arkea?

Esimerkiksi ostolaskujen käsittely ja maksaminen on helpottunut. Laskut voidaan ottaa vastaan sähköisesti verkkolaskuina tai skannauspalvelun kautta. Kun lasku saapuu ohjelmistoon, on se heti kirjanpitäjän ulottuvilla ja ostoreskontrassa odottamassa maksua. Sähköisesti saapuneita laskuja ei siis tarvitse erikseen toimittaa kirjanpitäjälle eikä syöttää verkkopankkiin maksua varten. Laskut myös samalla tallentuvat sähköiseen arkistoon. Lisäksi myös myyntilaskujen lähettäminen sujuu täysin sähköisesti riippumatta siitä, missä muodossa asiakas laskun haluaa. Avoimien myyntien seurantaa helpottaa saapuvien suoritusten automaattinen kohdistus. Kaikki tämä säästää huomattavasti aikaa verrattuna laskujen manuaaliseen käsittelyyn.
Myös kuittien kuvaaminen suoraan kirjanpitoon helpottaa monen työntekijän ja yrityksen elämää. Enää kuittipinoja ei tarvitse säilyttää, vaan ne voidaan kuvata puhelimella ja lähettää suoraan kirjanpitäjälle tiliöintiä varten.

Sähköisen taloushallinnon hyödyt pähkinänkuoressa

Pähkinänkuoressa sähköinen taloushallinto helpottaa asioita huimasti. Arjesta tulee sujuvampaa ja prosesseista tehokkaampaa, kun turhat välivaiheet on karsittu – unohtamatta tietenkään sähköisen taloushallinnon kustannustehokkuutta. Lisäksi se on ekologisempaa, koska turha paperien arkistointi vähenee. Vaikka sähköinen taloushallinto ei olekaan vielä läpäissyt koko yrityskenttää, on se tänä päivänä jo kaikkien yritysten saatavilla.

Lue lisää sähköisestä taloushallinnosta esimerkiksi Procountorin sivuilta: https://www.procountor.com/yrityksille/taloushallinto/