Meillä Vihaisella Talouspäälliköllä on aina tehty jonkin verran töitä etänä, esimerkiksi päivä viikossa on ollut normaalia. Tänä vuonna maaliskuun puolivälistä alkaen meilläkin on siirrytty poikkeuksellisesti pääasiassa etätyöhön.

Meidän onneksemme etätyöstä oli jo kokemusta. Tiesimme siis jo valmiiksi, mitä kotoa käsin työskentely vaatii mm. yhteyksien ja tietoturvan kannalta. Ja onhan yksi vihaisista eli Tiina Jaatinen tehnyt töitä pääasiassa etänä jo jonkin aikaa, sillä hän asuu Kreikassa. Jos aiempaa kokemusta ei olisi ollut, olisi siirtymä varmasti ollut vaikeampi.

Yhteisöllisyyttä pidetään yllä

Vaikka olemmekin olleet kaukana toisistamme fyysisesti, olemme pitäneet huolen siitä, ettei kukaan jää yksin. Meillä etäaamut alkavat virtuaalikahveilla Teamsissa klo 9. Käymme yhdessä läpi ajankohtaiset asiat ja juttelemme mukavia. Muutenkin työkaverit saa kiinni Teamsissa tai puhelimella pitkin päivää.

Asiakkaiden kanssa olemme pitäneet yhteyttä entiseen malliin. Kasvokkain pidettävät tapaamiset ovat toki siirtyneet verkkoon.

Työ ei ole paikkaan sidottua

Jatkossa meillä tehdään varmasti aiempaa enemmän etätyötä. Tilitoimistotyötä pystyy tekemään pääosin mistä käsin vain, kunhan on toimivat työvälineet, kunnon nettiyhteys ja tietoturva-asiat hoidossa.

Työt ovat iso osa meidän jokaisen arkea, siksi onkin tärkeää, että työtä voi tehdä siellä, missä se tuntuu mukavimmalta. Toiset tykkäävät tehdä töitä toimistolla, toiset kotona tai vaikka kesämökillä. Tällä voimme vaikuttaa oleellisesti myös työhyvinvointiin.

Tiinan vinkit etätyöhön

Vihainen talouspäällikkömme Tiina on meistä kokenein etätyöläinen, mitkä ovat hänen vinkkinsä kokemattomammille? Entä mitä hän ajattelee etätyöstä yleisesti?

– Parasta etätyössä on se, ettei tarvitse käyttää aikaa työmatkoihin tai töihin laittautumiseen, vaan työt voi aloittaa heti herättyään. Töitä voi lisäksi tehdä juuri siihen rytmiin kuin itselle sopii – toki asiakkaiden ja työporukan aikataulut huomioiden, kertoo Tiina.

Digitaaliset välineet ja niiden tuntemus ovat Tiinan kokemuksen mukaan tärkeitä.
– Etätyö mittaa osuvasti, osataanko työyhteisössä hyödyntää kaikkia saatavilla olevia digitaalisia välineitä. Etäyhteys, kuten pikaviestit, ryhmäpuhelut ja kollegan neuvominen näyttöä jakamalla, ovat osa työtä, ilman niitä normaali arkinen kanssakäyminen jää tekemättä. Työkaverien kanssa on tärkeää puhua myös arjen asioista, koska tavallisia kohtaamisia kahvikoneella ei tule!

– Mielestäni etätyössä työpisteen tulee olla yhtä hyvä tai jopa parempi kuin toimistolla. Ja tärkeimpänä se, ettei työpisteellä todella kannata tehdä mitään muuta kuin töitä! Tietenkin työt joskus pyörivät mielessä, mutta paljon vähemmän, jos ne eivät harhaile ympäri asuntoa. Erillinen työhuone olisi paras ratkaisu pidemmän päälle.

Yhden miinuksen Tiina keksii, mutta lopulta senkin voi kääntää plussaksi:
– Kotona työskennellessä voi aluksi tulla houkutuksia (lue: jääkaappi), mutta pikkuhiljaa rutiini löytyy. Toisaalta, kun kerran kotona työskentelee, miksi ei nauttia sen hyvistä puolista! Työpäivän aikana voi laittaa pyykit koneeseen, käydä kävelyllä tai lenkillä, tai laittaa hetkeksi työt ihan kokonaan tauolle ja lähteä vaikka käymään kaupungilla, jos itsekuri riittää töiden jatkamiseen vielä illalla.

– Jos suurempi vastuu omien töiden etenemisestä ei pelota, eikä itsekseen oleminen kuulosta hassummalta ajatukselta, niin suosittelen ehdottomasti!

Kiitokset vinkeistä ja kommenteista, Tiina!

Kiinnostaako sinua liittyä Vihaisen Talouspäällikön riveihin? Meille voi hakea töihin, vaikka et asuisikaan Riihimäen seudulla!